Türkiye Tiyatrolar Birliği 1. Yıl Raporu

14/07/2008

12.Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali içerisinde yer alan Tiyatroların Örgütlenmesi başlıklı panelle şekillenen ve o dönemin hemen ardından yaptığı basın açılmalarıyla kurulduğu kamuoyuna açıklayan Birliğimizin bir yıl içerisinde yapmış olduğu faaliyetlerin raporudur.

1 Aralık

- Bartın'da Gazeteciler Cemiyeti'nde, Bartın Bölge Tiyatrosu yönetmeni Zafer Gecegörür
- Mardin Kızıltepe'de Eğitim-Sen binasında, Yerel gündem 21 yönetmeni Uğur Güdük
- Manisa'da şehir merkezinde, Celal Bayar Üniversitesi İktisat Oyuncuları yönetmeni Nazım Sarıkaya
- İzmir'de Balçova Belediyesi Cep Tiyatrosu önünde, Yenikapı Tiyatrosu yönetmeni Canan Kaplan'ın açıklamalarıyla kuruluşunu deklare etti.

Katılımlar
Bu sürecin ardından, Malatya Gençlik Tiyatrosu, İstanbul Alternatif Sanat Oyuncuları, İstanbul Tiyatro Kaktüs, Trabzon Şehir Tiyatrosu, Sinop Sanat Tiyatrosu, Giresun Belediye Tiyatrosu, Afyonkarahisar Belediye Tiyatrosu, Menemen Belediye Tiyatrosu, Denizli Yankı Tiyatrosu birliğe katılımlarını açıkladılar.
Ortak çalışma birliğimiz kurulduğundan bu yana, Manisa Şehir Tiyatrosu, İstanbul Tiyatro İmge, Dokuz Eylül Üniversitesi Eylül Ateşi Tiyatro Topluluğu, İstanbul Tiyatro Simurg gibi topluluklarla birlikte çalışmalar yaptı.
Uluslararası çalışmalar Avrupa Tiyatrolar Birliği ile çalışmlar yapmaktadır. Muhlaecker Tiyatrosu Birliğin destekçisi ve Almanya'daki temsilcisidir. Amerikada Gamze Yılmaz'ın çabalarıyla New Yorkta tanıtma çalıişmları yürütmektedir. Azerbaycan'dan Rasim Aşın'ın yardımlarıyla bir çok tiyatroyla ilişkiye girmektedir.
Festivaller
- 14 Bartın Tiyatro Festivaline birliğin içindeki tiyatrolar aktif olarak katılırken bu festivali uluslararası yapma çabası içine girdi. hedef 15.sini uluslararsı bir boyuta getirebilmek
- Kuruluşunun temellerinin atıldığı Taksav'ın düzenlediği uluslarası Ankara Tiyatro Festivalini kendi festivali gibi sahiplendiğini ve desteğe tüm gücüyle devam edeceğini açıkladı.
- Ankara Üniversitesi Cebeci kampüsünde Yenikapı Bilim Kültür Sanat Topluluğunun girişimiyle 'buluşma' adıyla 2 günlük bir festival düzenlendi. Festivale; Pof. Dr. Ayşegül Yüksel, Yener Aksu, Temel Demirer, İstanbul Tiyatro Simurg, Balçova Belediye Tiyatrosu ve İzmir Yenikapı Tiyatrosu'nun katılımıyla bir etkinlik gerçekleştirdi.
- Manisa Celal Bayar Üniversitesinde İktisat Oyuncuları'nın girişimiyle C.B.Ü. 'de 1. Tiyatro Şenliği düzenlendi. Şenliğe; C.B.Ü. İktisat Oyuncuları, İstanbul Tiyatro Simurg, Manisa Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Balçova Belediye Tiyatrosu ve İzmir Yenikapı Tiyatrosunun yanı sıra Devlet Tiyatrou sanatçılarından, Turgay Tanülkü, Doğan Yağcı ve Hülya Savaş katıldı.
- 1. Bademler Tiyatro şenliği Bademler Kültür ve Sanat Derneğinin girişimiyle hayata geçtiği festivale; Denizli Edebiyat Dostları Derneği, İstanbul Tiyatro Simurg, İstanbul Hayal Oyuncağı, C.B.Ü. İktisat Oyuncuları, İzmir Yenikapı Tiyatrosu, Bartın Bölge Tiyatrosu, Bartın Sanat Tiyatrosu, İzmir Yenikapı Tiyatrosu katıldı.
- 2. Bademler Tiyatro Şenliğine; Haluk Işık, Turgay Tanülkü, İzmir Yenikapı Tiyatrosu, Balçova Belediye Tiyatrosu, D.E.Ü. Eylül Ateşi Tiyatro Topluluğu, Ekonomi Üniversitesi Tiyatro Topluluğu, Menemen Belediye Tiyatrosu, İletişim Sanat Tiyatrosu katıldı.
- Birliğimiz TÜYAP 13. İzmir Kİtap Fuarında bir stand açtı ve standa Turgay Tanülkü, Orçun Masatçı ve şair Tuğrul Keskin gibi isimleri davet ederek etkinlikler düzenledi.
- 13. izmir kitap fuarı için 'birlik' başlıklı İATP-G, ATÇ, ATÜK ve çeşitli tiyatro temsilcilerine çağrı yaparak projelendirdiğimiz panel bir sonraki seneye ertelendi. Bu ertelemeden TÜYAP kitrap fuarı sorumlu idi. Projemiz 3 ay önceden verilmesine rağmen türlü geçiştirmelerle seneye devredildi.
- Birliğimiz 1.sini Ürkmez'de kurucularından Yenikapı Tiyatrosu'nun düzenlediği, İzmir Tiyatroevi, Başka Kültürevi, Mimikomedi oyuncuları, Hayal Oyuncağı, Tiyatro Simurg, Siirt Tiyatro Arin, Kızıltepe Etkin Sanat Merkezi, Dönüşüm Atölyesi Oyuncuları, Yenikapı Tiyatrosu'nun yanı sıra Azerbaycan'dan Rasim Aşın'ın, Hollanda'dan Vedat Gültekin'in, yazar Temel Demirer ve Şair Aykan Erden, Halim Yazıcı'nın katılımyla gerçekleştirdiği TÜRKİYE TİYATRO BULUŞMASI'NIN 2.sini 21-24 Ağustos tarihleri arasında hayata geçirecek.
Birliğimiz bu rapor ve yerellerden gelen raporlarla Ekim ayında bir tiyatro kurultayı yaparak birliğin tüm katılımcılarının bir arada olmasını amaçlamaktadır. buradan oluşan tartışmalar kitaplaştıracaktır.

27 mart bildirisi de Turgay Tanülkü tarafından kaleme alınmış, Manisa, Malatya, Ankara, İstanbul, Mardin, İzmir ve Bartın'da alanlarda okunmuştur.

TÜRKİYE TİYATROLAR BİRLİĞİ
14 TEMMUZ 2008
www.tiyatrobulusmasi.com