3.TÜRKİYE TİYATROLAR BULUŞMASI
ARDINDAN
Zafer Gecegörür (9 Ağustos 2009)

3.TÜRKİYE TİYATROLAR BULUŞMASI
24-25-24 TEMMUZ 2009 İZMİR/URLA

İnsana dair, insanla birebir iletişimli ve etkileşimli tiyatro sanatının emekçileri ne kadar bilgi teknolojisi gelişse de ürettikleri sanatta olduğu gibi yüz yüze, göz göze gelmeyi ve dertlerini dillendirmeyi seçti bir kez daha.

Buluşmanın bu yıl ayrı bir lezzeti de, belki sanal alemlerde kaşları çatıkken, bir araya gelmeyi hatta birbirlerine gülümsemeyi seçtiler. Bu keyif verici ve iyi niyetli girişimler hepimize güç katıyor moral veriyor. Uzun yıllardır hep hayali kurulan bu gelişimler artık birbirimizden tiyatro adına katkı sunmak ve birlikte olmak mücadele etmek herkesin kabul gördüğü bir şey olması insanın içini ısıtıyor.

Urla’da tiyatrolar buluştu ve el salladı dünya tiyatrosuna.

Dünyada olan bitenin bilincinde ve sistemin dayattıklarına muhalif, ülkede olup bitenlerin farkında ve ezilenlerin yanında bir buluşmaydı bu her zamanki gibi.

3.Türkiye Tiyatrolar Buluşması’nın bir özel yanı da tiyatroya yıllarını vermiş önemli tiyatro insanlarının buluşmaya katılması, atölyeler yapması ve söyleşilerde bulunması, yeni ve umut dolu topluluklarının gözlerinde ki ışıltıdan belliydi ki doğru bir yoldaydı buluşma.

Birinci gün

Temel Demirer’in “Sanatın Değiştirici Gücü” söyleşisi ile başladı, Evren Barış Yavuz, Ömer Faruk Kurhan, Halil Kırkayak ve Orçun Masatçı’nın katılımıyla ’’Tiyatroda metin sorunu ve çözümleri’’ konulu söyleşiyle sürdü. Azerbaycan Oyun Çocuk Tiyatrosu “Masallar” oyunu ve Menemen Belediye Tiyatrosu’nun “Yumurtasız Menemen” oyunu ile birinci gün değerlendirme toplantısına geçerken anlaşıldı ki eğer tiyatroyu bir yerlere getireceksek tiyatroların eğitime ve birbirlerine destek olmasına gerçekten ihtiyaç var.

İkinci Gün

Evren Barış Yavuz’un “Dramatik Yazarlık” Atölyesi, Orhan Aydın’ın “Sahne Biçimleri” Atölyesi, Zafer Gecegörür’ün “Drama” Atölyesi, Turgay Tanülkü’nün “Kamera Önü ve Tiyatro Oyunculuğu” Atölyesi aynı anda ve değişik alanlarda yapıldı. Her birinde ayrı bir güzellik ve ayrı bir lezzet vardı. Verimli atölyelerdi bunlar. Atölyelerin ardından Hakan Kirezci’nin “Endüstriyel Futbol” söyleşisi, Ömer Faruk Kurhan, Fırat Güllü ve Orçun Masatçı’nın “Tiyatro Yayıncılığı” söyleşisi ile devam etti buluşmamız.

“Tiyatroların örgütlenme çabası ve çatı platformu” söyleşisine İstanbul Alternatif Tiyatrolar Platformu – Girişimi’nden Fırat Güllü, Amatör Tiyatrolar Çevresinden Mehmet Esatoğlu, Tiyatro işçileri Sendikası-Girişimi’nden Adnan Şahin, Türkiye Tiyatrolar Birliği’nden Zafer Gecegörür katıldı. Konu önemliydi ve dertler çoktu bu yüzden söyleşiye, sonrası etkinliklerin aksamaması için yarın devam etmek üzere son verildi. Tuğrul Keskin Şiir Dinletisi’nin ardından İstanbul Tiyatro Simurg’un "Sözcükler Can Yücel'i Özler", Bursa Tiyatro Eküri’nin “Şaşkın Ördekler” oyunları ile bitti ikinci günümüzde.

Üçüncü Gün

Bir gün önce başlayan tüm atölyeler devam ederken Nedim Saban’ın “Temel Oyunculuk” atölyesi eklendi çalışmalarımıza. Ve bir gün önceki yarım kalan “Tiyatroların örgütlenme çabası ve çatı platformu” konulu söyleşi “Tiyatro ile güncel siyaset arasındaki bağlantı” konulu programda bulunan söyleşi de eklemlenerek yapıldı. Turgay Tanülkü, Orhan Aydın, Nedim Saban, Ömer Faruk Kurhan, Fırat Güllü, Orçun Masatçı ve Zafer Gecegörür’ün konuşmacı olduğu söyleşi gerçekten çok önemliydi. Tiyatroların ve birçok örgütlenmelerin bir araya gelmesiydi bu. 12 Eylül’de TÜRKİYE TİYATROSU KURULTAYI düzenleme kararı alındı. Bu tarih tesadüf değildir. Bu tarih bilerek ve isteyerek hayatın her alanında olduğu gibi tiyatronun da ışığının karartıldığı bir tarihtir. Bu tarihe inat bir araya geleceğiz.

3. Türkiye Tiyatrolar Buluşması sonuç bildirgesinin hazırlanması ve tartışılmasından sonra Tisen-g Çocuk oyunu “En Güçlü Kim” ile İzmir Yenikapı Tiyatrosu’nun “Asiye Nasıl Kurtulur?” oyunları sahnelendi. Güzel bir Müzik dinletisi ile buluşma sona erdi.

Buluşmalar güzeldir ama bu buluşmada daha yeni tanışanların bile istemeyerek ayrılışları, vedalaşmaları, kucaklamaların bitmemesi duygu doludur. 4. Türkiye Tiyatrolar Buluşması’nda görüşmek üzere ve 3. Türkiye Tiyatrolar Buluşması bildirgesinde yazdığımız gibi HAYATI DEĞİŞTİRMEK İÇİN!