"YALA AMA YUTMA"YA SAHNELERİMİZİ AÇALIM!

11/02/2010

Vakit gazetesinin faşizan bir ayrımcılık örneği sergileyerek "Yala Ama Yutma" oyununu hedef göstermesi ve açıkça sansür talep etmesiyle başlayan süreç, Beyoğlu Belediyesi'nin oyunun oynanacağı Kumbaracı 50 mekanını "çeşitli prosedür eksikliklerini" gerekçe göstererek iptal etmesi ile yeni bir boyut kazandı. Ardından oyunu hazırlayan ekip can güvenliği nedeniyle oyunun oynanacağı salon açılsa bile gösterime süresiz ara verdiğini açıkladı.

Türkiye Tiyatrolar Birliği olarak, sahne sanatları alanında geniş bir katılımla yürütülmesi gereken haklar ve özgürlükler mücadelesi perspektifini canlı tutmanın gereğine inanıyoruz. Sahne sanatları alanında temel hakları ve özgürlükleri bile görmezden gelen baskıcı ve yasakçı tavrı kabul etmiyor ve oyunun gösterimlerinin gerçekleşmesi için, altyapı olanaklarımızı seferber etmeye ve dayanışma etkinlikleri düzenlemeye, bu şekilde "Yala Ama Yutma" oyununa desteğimizi sunmaya hazır olduğumuzu bildiriyoruz.


İlk aşamada, Türkiye Tiyatrolar Birliği'ne üye İzmir Yenikapı Tiyatrosu ve Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları sahne olanaklarını "Yala Ama Yutma" ekibine açmak için gerekli girişimlerde bulunmayı taahhüt etmişlerdir. Aynı şekilde, söz sahibi olduğumuz şenlik ya da festivalleri de topluluğa açmak için gerekli çaba gösterilecektir. Hak ve özgürlükler mücadelesine duyarlı ve sahne olanaklarına sahip tüm topluluk, kurum ve organizasyonları ellerindeki olanakları ilkesel olarak "Yala Ama Yutma" oyununa açmak için girişimde bulunmaya, tiyatro camiasının bir bütün olarak tehdide ve sansüre boyun eğmemek için tavır almaya çağırıyoruz. Dayanışma ağımız büyüdükçe, baskı ve sansür küçülecektir.

KARANLIĞA VE GÜDÜMLÜ SANATA HAYIR!
ÖZGÜR VE BAĞIMSIZ SANATA EVET!

Türkiye Tiyatrolar Birliği