TÜRKİYE TİYATROLAR BİRLİĞİ GENEL KURUL SONUÇ BİLDİRGESİ

Daha önceden de duyurulduğu gibi 4 Aralık 2010’da 15.Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali’nde Festival Organizasyonu Sorumlusu TAKSAV’ın salonunda önce Türkiye Tiyatrolar Birliği tanıtımı toplantısı sonra Genel Kurulu gerçekleşti.

Genel Kurulda yapılan çeşitli öneriler ve yeni katılımlar sonucu aşağıdaki ilke ve yapılanmalara karar verildi.

· Türkiye Tiyatrolar Birliği kurulduğu tarihten günümüze kadar olduğu gibi üyeler ve diğer oluşumlar ile iyi niyet, sağduyu ve güven üzerine hareket edecektir. İletişim biçimi olarak yüz yüze iletişimi önemser.

· Kuruluş ilkelerinde belirtildiği gibi eylem birliği temel olarak alınacaktır.

· Tiyatro Sanatına emek vermiş topluluk ve kişilere sahip çıkma ve onları desteklemenin de temel ilkeler olması gerektiği belirlenmiştir. Bu anlamda çalıştığı resmi kurumdan istifa etmek zorunda kalmış bir tiyatro üyemize destek çalışması da başlamış ve devam edecektir.

· Kuruluşundan beri var olan Birlik içerisindeki tiyatroların üretim sürecinde de birbirlerine destek olmasının önemsenmesi karalaştırılmıştır.

· Türkiye Tiyatrolar Birliği diğer tüm oluşumlarla barışçıl ve dayanışmacı bir ilişki biçimini benimser.

· HES, Termik Santral, Nükleer Santral, Haydarpaşa vb. tüm yıkımların karşısında duran çevre hareketlerinin destekçisidir.

· Sanat Emekçileri ve Seyirciler bireysel olarak da komiteler oluşturularak birliğe katılabilir ve dayanışmada bulunabilir.

· Her türlü sansür, oto-sansüre ve başkaca yasaklamalara karşıdır.

· Kadın ve eşcinsel ayrımcılığına, her dilde tiyatro yapma özgürlüğünün kısıtlanmasına ve tüm ırkçı tutumlara kuruluşundan beri karşıdır.

· Emek Örgütleri ile sınıfsal mücadele anlamında dayanışmacı ve paylaşımcı bir çalışma da yürütür.

· Yerelden bölgeye, oradan ulusala evirilen örgütlenme biçimi devam edecek ve refleksif durumlarda yetkilendirilmiş bir dönem sözcüsü ile yürütme kurulu biçiminde aşağıdan yukarı doğru bir yapılanma genel kurulda kabul edilmiştir.

· Yürütme Kurulu ve/veya diğer üyelerden de oluşacak komiteler şunlardır; 1- Üniversite, 2- Eğitim/Destek, 3- Yayın-İletişim, 4- Sanatçı-Seyirci, 5- Örgütlenme, 6- Festival-Tanıtım

· Aşağıdaki Tiyatro Toplulukları 4.Türkiye Tiyatrolar Buluşması ve bu gün yapılan bilgilendirme söyleşisi sonucu Türkiye Tiyatrolar Birliğine katıldıklarını deklere etmişler ve Türkiye Tiyatrolar Birliği’ne güç katmışlardır.

Türkiye Tiyatrolar Birliği’ne katılan topluluklar:
- Ankara Şehir Tiyatrosu
- Samsun Sanat Tiyatrosu
- Öteki Tiyatro (Ankara)
- Afyonkarahisar Belediye Şehir Tiyatrosu
- İstanbul&Sakarya Katibim Karagöz Evi
- Çeşme Yüksekokulu Tiyatrosu (İzmir)
- Çeşme Belediye Tiyatrosu (İzmir)
- Halkın Takımı Tiyatrosu (Ankara)
- Muhalif Sahne (Ankara)

Genel Kurul’da yapılan öneriler ve oylamalar sonucu Türkiye Tiyatrolar Birliği yapılanması aşağıdaki gibi olacaktır.

Dönem Sözcüsü : Orçun Masatçı
Yürütme Kurulu :
Turgay Tanülkü, Orhan Aydın, Yaşar Gündem, Zafer Gecegörür, M.Nurkut İlhan, Mehmet Esatoğlu,
Hakan Güneri, Evin Doğan, Aydan Bol, Taylan Ağsakal, Kımız Bozkır

Genel Kurul, Yürütme Kurul’nun en az iki ayda bir toplanmasına ve ilk toplantının Ocak ayında Antalya’da yapılmasına karar vererek sona ermiştir.

Orçun Masatçı
Türkiye Tiyatrolar Birliği Dönem Sözcüsü